DOLAR 18,8344 0.05%
EURO 20,3397 0.08%
ALTIN 1.128,830,05
BITCOIN 432840-1,80%
Manisa

KAPALI

06:38

İMSAK'A KALAN SÜRE

Hasan Ören “Zeytinlikler Kime Kurban Edilecek”

Hasan Ören “Zeytinlikler Kime Kurban Edilecek”

ABONE OL
Temmuz 11, 2014 09:13
Hasan Ören “Zeytinlikler Kime Kurban Edilecek”
0

BEĞENDİM

ABONE OL

Hükümet tarafından Meclise getirilen, “Elektrik Piyasası Kanunu İle Zeytinciliğin Islahı ve Yabanilerin Aşılanması Hakkında Kanunda” değişiklik yapacak olan tasarı, tam bir zeytin alanları talan tasarısıdır.

Balıkesir Edremit ve Bursa Gemlik bölgesi başta olmak üzere Manisa Akhisar, Soma, Kırkağaç, Saruhanlı, Turgutlu ve Salihli ilçelerimizden çiftçiler, ziraat odaları, Tariş kooperatifleri bu yasanın çıkmaması için taleplerini her gün biz Milletvekillerine iletmektedirler.

Zeytin alanları 1939 yılında çıkarılan “3573 Sayılı Zeytinciliğin Islahı ve Yabanilerinin Aşılattırılması Hakkında Kanun” ile devlet koruması altına alınmış ve kanun 75 yıldır sorunsuz uygulanmıştır.

Zeytin üreticisinin tek güvencesi olan bu yasa AKP Hükümetine ayak bağı olunca Meclise hemen değiştirin talimatı verilmiştir.

Bu yasa görüşmelerinde Mecliste hiç alışık olmadığımız bir durumla karşı karşıya kaldık. Tarımı ilgilendiren bir konu, esas komisyon olarak Enerji ve Tabii Kaynaklar Komisyonunda görüşülmektedir. Gıda Tarım ve Hayvancılık Bakanlığı ile TBMM Tarım Orman ve Köyişleri Komisyonu ise sadece seyretmektedir.

Bu yasada ne vardır?

Ülkemizde tüm zeytin alanları yasa ile koruma altına alınmıştır. 3573 Sayılı Kanunun 20. Maddesinde; “Zeytinlik sahaları içinde ve bu sahalara en az 3 kilometre mesafede zeytinyağı fabrikası hariç zeytinliklerin vegatatif ve generatif gelişmesine mani olacak kimyevi atık bırakan, toz ve duman çıkaran tesis yapılamaz ve işletilemez” hükmü bulunmaktadır.

Tasarı ile kanun maddesine “Ancak” diye başlayan ve bu yasakların tümünü ortadan kaldıran fıkralar eklenmiştir.

Ancak, Kurulun uygun görmesi halinde;

a) Jeotermal kaynaklı teknolojik sera yatırımları,

b) İlgili bakanlıkça kamu yararı kararı alınmış madencilik faaliyetleri,

c) Elektrik üretimine yönelik yatırımlar,

d) Petrol ve doğalgaz arama ve işletme faaliyetleri,

e) Savunmaya yönelik stratejik yatırımlar,

f) Doğal afet sonrası ortaya çıkan geçici yerleşim yeri ihtiyacı,

g) Kamu yararı gözetilerek yol, altyapı ve üstyapı faaliyetlerinde bulunulacak yatırımlar için Gıda Tarım ve Hayvancılık Bakanlığı tarafından izin verilebilir. denilmektedir.

Bu kanun tasarısı kime yarar sağlayacaktır?

Zeytin üreticisine yaramayacağı kesindir. Çünkü zeytinlik alanlardaki tüm korumalar kaldırılmaktadır. Komisyon görüşmelerinde AKP milletvekilleri bile endişelerini dile getirmişlerdir.

Ülkemizde;

805 bin hektar zeytin alanı,

167 Milyon zeytin ağacı,

1.8 milyon ton zeytin üretimi ve

300 milyon dolar ihracat geliri vardır.

Manisa 20 milyon ağacı ile önemli bir zeytin merkezidir. Bunun 12 milyonu Akhisar ilçemizdedir. Tarım kenti olan Manisa’da on binlerce çiftçi zeytin ve zeytinyağı üretiminden geçimini sağlamaktadır.

Tasarı ile zeytin alanları rant odaklı yatırımlara açılmaktadır. Turgtulu Çal dağında sülfürik asitle nikel madeni çıkarılmasına karşı 10 yıldır mücadele vermekteyim. Çal dağında 200.000 ağaç kesilmiştir. Eğer bu kanun çıkarsa zeytin ağaçları da madene kurban edilecektir.

Soma’da yapılacak olan termik santral için kömür çıkarılacak olan maden alanı zeytinlik sahaların içindedir.

Mersin Akkkuyu’da yapılması planlanan nükleer santral 3 km yakınında 230 dönüm zeytinlik alan vardır.

Hükümet, bu değişikliği daha önce yönetmelikle yapmış fakat Danıştay 8. Dairesi yürütmeyi durdurmuştur. Bu karar alınana kadar 26 maden şirketine 18.350 dönüm zeytin alanında faaliyet izni vermiştir. Bunlar, 7 felspat(Cam ve seramik hammaddesi), 5 mermer, 11 taşocağı, 2 kömür ve 1 demir madeni işletmesidir. Danıştay yürütmeyi durdurunca 42 işletmenin izin işlemi yarım kalmıştır. Bu sayede 12.740 dönüm zeytin alanı yok olmaktan kurtarılmıştır.

Tasarı Geri Çekilsin

Bu tasarıya karşı olmak yatırımlara karşı olduğumuz anlamına gelmemektedir. AKP’nin Milletvekillerinin dahi haberi olmadan çıkarılmak istenen bu kanun, bir avuç çıkar grubunun ortaya koyduğu gerekçeler doğru değildir.

Diyorlar ki;

Yol yapılmasın mı? Türkiye’de hangi yolu, hangi köprüyü yapmak istediniz de, zeytin ağaçları engel oldu?

Türkiye’nin enerji açığı var, tesis kurulmasın mı? Hangi enerji kuruluşuna zeytin ağacı mani oldu?

Hidroelektrik (HES) santralleri, rüzgar gülleri yasal yükümlülüklerini yerine getirip ÇED raporlarını onaylattıktan sonra yatırımlar yapılmaktadır.

Bizim endişemiz, bu yasa çıkarsa zeytin alanlarına ne kurulamaz onu bilmiyoruz? Yapılacak yatırımların ne olacağı ve sınırları net şekilde belirlenmediği için zeytinliklere her şey yapılabilir. Enerji yatırımları işin bahanesidir. Hatta Urla sahillerine villa bile yapılabilir.

Tasarıdaki ucu açık ifadeler zeytin alanlarımıza ciddi zarar verecektir. Bu nedenle muhalefet partileri, zeytin üreticileri ve sektör temsilcilerinin ısrarlı talebi doğrultusunda zeytin alanlarını talan tasarısı geri çekilmelidir.

En az 10 karakter gerekli


HIZLI YORUM YAP
300x250r
300x250r

Veri politikasındaki amaçlarla sınırlı ve mevzuata uygun şekilde çerez konumlandırmaktayız. Detaylar için veri politikamızı inceleyebilirsiniz. en iyi rulet siteleri